امروزه همه صاحبان کسب و کار در مورد اهمیت سئو سایت و کسب رتبه در گوگل آگاهی دارند. همه به دنبال رتبههای بهتر در گوگل هستند. چرا که بیشتر افراد رتبه گوگل را ملاک اصلی موفقیت یک سایت میدانند. اما ملاک دیگری هم هست که خیلیها نادیده میگیرند و یا اطلاع چندانی از آن ندارند. رتبهی الکسا! آشنایی با رتبه یا رنک الکسا و داشتن شناخت صحیح از چگونگی رنکینگ الکسا و نحوه بهبود رتبه الکسای سایت به صاحبان سایت کمک میکند وبسایت خود را بهبود بخشیده و ترافیک بیشتری جذب کنند.
الکسا یک سیستم جهانی رتبهبندی است که میلیونها وبسایت را بر اساس میزان محبوبیتشان رتبهبندی میکند. رتبهی هر سایتی در الکسا با بررسی تعداد متوسط بازدیدکنندگان آن در 3 ماه اخیر و تعداد دفعات بازدید هر کاربر از یک صفحهی به خصوص از سایت محاسبه میشود. هرقدر یک وبسایت محبوبتر باشد و بازدید بیشتری داشته باشد، رتبهی بهتری به آن اختصاص داده میشود. هرچه رتبه الکسای سایت شما عدد کمتری را نشان بدهد، سایت شما محبوبتر است.
اما داشتن رتبه الکسای خوب به چه معنی است؟ اهمیت رنک الکسا چیست؟ آیا رتبه الکسا سایت سنجهی مناسبی برای بررسی وضعیت ترافیک وبسایت است؟ در این مقاله همه چیز راجع به رتبه الکسا را خواهید آموخت. نحوه محاسبه آن، روشهای بهبود رتبه الکسا، سایتهای برتر در این رتبهبندی و بسیاری موارد دیگر.
رتبه الکسا چیست؟
الکسا یکی از زیرمجموعههای کمپانی آمازون است که تشابه اسمی با دستیار صوتی آمازون با نام الکسا نیز دارد اما در اینجا منظور ما سیستم جهانی رتبهبندی است که از دادههای ترافیک وب استفاده میکند تا محبوبترین وبسایتها را ردهبندی کند.

الکسا میلیونها وبسایت را به ترتیب محبوبیت رتبهبندی کرده است. هرچه عدد رتبهی یک سایت پایینتر باشد (پایینترین عدد رتبه ۱ است و متعلق به سایت گوگل)، میزان محبوبیت آن در میان کاربران بیشتر است. الکسا همچنین نحوه عملکرد هر سایتی را با سایتهای دیگر مقایسه میکند که باعث میشود به یک مقیاس و ملاک معتبر برای تحلیلهای رقابتی تبدیل شود.

سیستم رتبهبندی الکسا چطور کار میکند؟
رتبه الکسای هر سایت با توجه به ترافیک پیشبینی شده برای آن و میزان تعامل کاربران در سه ماه اخیر محاسبه میشود. ترافیک و میزان تعامل از دادههای به دست آمده از نوار ابزار آن تخمین زده میشود. این نوار ابزار رفتار کاربر را بررسی و ثبت میکند.
اگر بخواهید در جمعآوری این دادهها کمک کنید، میتوانید نوار ابزار الکسا را دانلود و روی مرورگر خود نصب کنید. با استفاده از این نوار ابزار میتوانید رتبه هر سایتی که از آن بازدید میکنید را ببینید. در عین حال دادههای ترافیکی شما نیز به سرور مرکزی الکسا ارسال میشود که برای رتبهبندی سایتهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
رتبه الکسای هر سایت چگونه محاسبه میشود؟
طبق اعلام سایت رسمی الکسا، رتبه هر سایت با توجه به ترکیبی از تعداد متوسط کاربران یکتایی که روزانه از آن سایت بازدید میکنند و تعداد دفعاتی که کاربر صفحه یا صفحات خاصی از سایت را مشاهده میکند محاسبه میشود.
دادههای مورد استفاده توسط الکسا از ترافیکی که توسط پنل داده این شرکت جمع آوری میشود تامین میشود. این دادهها از تمام کاربرانی که افزونه الکسا را روی مرورگر خود(گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس، مایکروسافت اِج و …) نصب کردهاند جمعآوری میشود. در سال ۲۰۱۸ الکسا اعلام کرد علاوه بر تولبار الکسا، این کمپانی از سایر افزونهها در مرورگرهای مختلف برای جمع آوری اطلاعات نیز استفاده میکند.
الگوریتم رتبهبندی الکسا، یک سایت را مورد بررسی قرار میدهد و فرکانس بازدیدهای کاربر از آن سایت را محاسبه میکند. اگر کاربری بیش از یک بار در روز سایتی را بازدید کند، تنها یک بازدید برای آن سایت ثبت میشود.
پارامترهایی که برای محاسبه میزان محبوبیت یک سایت و در نهایت رنکینگ الکسا استفاده میشود به شرح زیرند:
- بازدیدکنندگان روزانه: تعداد کاربران مجزایی که روزانه یک سایت را بازدید میکنند
- متوسط بازدید از صفحات: تعداد دفعاتی که یک کاربر صفحهی خاصی از سایت را مشاهده میکند
بنابراین، هر سایتی که بیشترین تعداد بازدیدکنندگان و بیشترین تعداد مراجعه توسط کاربران را داشته باشد، رتبه 1 را به دست خواهد آورد. رتبه یک جهانی الکسا چندین سال است که در اختیار گوگل است.
کدام سایتها رتبههای برتر الکسا را در اختیار دارند؟
الکسا لیست برترین سایتهای موجود در وب را به همراه اطلاعاتی همچون متوسط زمان سپری شده در هر سایت توسط کاربران، متوسط دفعات بازدید کاربران از یک سایت در یک روز، متوسط نسبت ترافیک جذب شده از طریق جستجو و متوسط تعداد سایتهایی که به آن سایت لینک میدهند منتشر میکند.

محبوبترین سایتها در ایران طبق آمار الکسا به شرح زیر است:

آیا رتبهبندی الکسا دقیق است؟
اگرچه رتبه الکسا میتواند ملاک خوبی برای مقایسه عملکرد سایتهای مختلف باشد، اما این شرکت لزوما دقیقترین رتبهبندی را ارائه نمیکند.
بسیاری افراد الکسا را با دادههای گوگل آنالیتیکس مقایسه کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند که الکسا به اندازه آنالیتیکس دقیق نیست. در موارد بسیاری، سایتهایی هستند که علیرغم داشتن بازدیدهای بیشتر در گوگل آنالیتیکس نسبت به یک سایت دیگر، رتبه الکسای بدتری دارند.
دلیل این امر هم واضح است. گوگل به دادههای بسیار گستردهتری نسبت به الکسا دسترسی دارد. چرا که هرکسی نوار ابزار الکسا را روی مرورگر خود نصب نمیکند. بنابراین باید دقت داشته باشید که رتبه الکسا را صرفا برای داشتن یک مقایسه کلی و سریع در نظر بگیرید و نه برای داشتن تحلیلی دقیق و کامل از یک سایت.
بهرهگیری از اطلاعات موجود در سایت الکسا
برای دیدن رتبه الکسای سایتتان کافی است به سایت الکسا و صفحه رسمی دیدن رتبه الکسا مراجعه کنید و آدرس سایت خود را وارد کنید و دکمه Find را بزنید.
اگر بخواهید رتبه و عملکرد چند سایت (حداکثر 5) را همزمان چک و با هم مقایسه کنید، میتوانید آدرس آنها را در این صفحه وارد کنید و دکمه Check Alexa Rank را بزنید.
بررسی اطلاعات سایت در الکسا میتواند اطلاعات مفیدی را درباره آمار سایت و کلمات کلیدی که کاربران برای پیداکردن سایت شما یا رقبایتان استفاده کردهاند در اختیار شما بگذارد.
علاوه بر این الکسا در مورد نحوه عملکرد سایت شما با سایتهای مشابه اطلاعات مناسبی میدهد. تحقیق کلمات کلیدی یکی دیگر از جنبههای کاربردی اطلاعات موجود در سایت الکسا است. کیورد ریسرچ یکی از مهمترین گامها در تنظیم استراتژی سئو و بهبود سئو سایت است.
این ابزار در مورد کلمات کلیدی که پتانسیل جذب ترافیک دارند به شما اطلاعات میدهد. با ملاحظه الکسای سایتهای رقیب میتوانید پرترافیکترین کلمات رقبا را شناسایی کنید و شما هم برای رقابت در آن کلمات برنامه ریزی کنید. در ادامه آمار موجود در سایت الکسا را برای سایت ورزش ۳ که یک رسانه ورزشی محبوب بین کاربران ایرانی هست را با هم بررسی خواهیم کرد:
با خرید پلنهای تجاری الکسا شما قادر خواهید بود آمار و اطلاعات کاملتری درباره سایت خود استخراج کنید.
آیا رتبه الکسا را میتوان دستکاری کرد؟
بنا بر آنچه در Search Engine Journal نوشته شده، رتبه الکسای یک سایت را میتوان دستکاری کرد. با اضافه کردن یک دستور جاوا اسکریپت به سایت که آرایهای از صفحات را باز میکند، میتوان به طور مصنوعی رتبه الکسا را بهبود بخشید. با اضافه شدن این دستور، آدرسهای صفحات مختلفی از سایت باز میشوند که منجر به افزایش تعداد بازدیدها و در نتیجه بهبود رتبه میشود.
البته که این روش اصلا توصیه نمیشود، چرا که باعث ایجاد تجربه کاربری بسیار بدی میشود. برای همه ما بارها پیش آمده که در برخی سایتها برای رسیدن به یک مطلب یا فایل به خصوص، باید چندین صفحه را بارگذاری کرده و روی چند دکمه کلیک کرد. چنین تجربهای برای هر کاربری ناخوشایند است و باعث میشود دیگر به آن سایت برنگردد.
یکی دیگر از روشهای افزایش رتبه الکسا نوشتن یک بات به کمک پایتون است. با نوشتن بات و بازکردن مکرر سایت با آی پیهای مختلف رتبه الکسای سایت شما بصورت مصنوعی بهبود خواهد یافت.
اما روشهای صحیح و اصولی مانند تولید محتوای با کیفیت و دیگر روشهای سئو میتواند رتبه الکسای یک سایت را بسیار بهبود بخشد. دستکاری رتبه الکسا از راههای غیر اصولی و متقلبانه، تنها در کوتاه مدت باعث بهبود رتبه سایت میشود و بسیار زود اثرات آن از بین میرود.
خوب است بدانید:
آیا رنک الکسا روی سئو سایت تاثیر دارد؟
بستگی دارد. اگر هدف شما کاهش رتبه الکسا با روشهای معقول و منطقی نظیر تولید محتوای با کیفیت و بهبود تجربه کاربری باشد خود به خود سئو سایت شما هم بهبود خواهد داشت. بهتر است به رنک الکسا مثل یک رابطه علت و معلولی نگاه کنید، اگر شما روی سئو سایت سرمایه گذاری کنید رتبه الکسا سایت شما کاهش خواهد داشت.
مزایا و معایب رتبهبندی الکسا
تا اینجا درباره اینکه رتبه الکسا چیست، میزان دقیق بودن و نحوه چک کردن آن صحبت کردیم. اکنون نگاهی دقیقتر به الکسا و رتبه الکسا میاندازیم و مزایا و معایب رنکینگ الکسا را بیان خواهیم کرد.
مزایای رتبهبندی الکسا
رتبه الکسا در موارد زیر مفید و کارگشا است:
- اگر سایت شما از طریق تبلیغات کسب و کارهای دیگر درآمدزایی دارد، داشتن رتبه الکسای خوب میتواند به شما کمک کند از مشتریانتان هزینهی بیشتری بابت تبلیغات از جمله بنرهای تبلیغاتی و رپورتاژ آگهی دریافت کنید.
- میتوانید تخمینی از وضعیت و ترافیک وبسایت رقبایتان به دست آورید و آن را با وضعیت سایت خود مقایسه کنید.
- با داشتن رتبهای خوب در الکسا میتوانید نویسندههای محتوای با کیفیت بیشتری را به سایت خود جذب کنید.
- از طریق رتبه الکسا میتوانید دیدی کلی از عملکرد سایتتان داشته باشید که به سئو و بازاریابی بهتر سایت کمک میکند.
معایب رتبهبندی الکسا
در یک سری موارد و به دلایلی مشخص رتبه الکسا نمیتواند کمک چندانی به شما بکند:
- دادههای موجود محدود به کاربرانی است که نوار ابزار الکسا را روی مرورگر خود نصب کردهاند. بنابراین ممکن است علیرغم داشتن ترافیک زیاد، رتبه خوبی کسب نکنید.
- رتبههای الکسا را میتوان به راحتی دستکاری کرد، بنابراین نمیتوان روی آن به عنوان منبعی موثق و دقیق حساب کرد.
- صفحات سایت و زیردامنهها به طور جداگانه رتبهبندی نمیشوند و تنها دامنه اصلی است که رتبه به آن اختصاص داده میشود. در اینجا هم ممکن است اطلاعات نه چندان دقیقی به دست آید.
- نمایش رتبه بر اساس مانگین بازدید ۹۰ روزه یک بازه زمانی طولانی است و مشاهده تغییرات نیاز به زمان زیادی دارد. بسیاری از ابزارهای رایگان آنالیز وب مثل گوگل آنالیتیکس به شما امکان بررسی و آنالیز وضعیت سایت بصورت لحظهای را میدهند.
روشهای بهبود رتبه الکسا (5 نکته اساسی)
همانطور که پیشتر گفتیم، میتوان رتبه الکسا را با روشهای اصولی و صحیح بهبود بخشید. در اینجا به 6 روش و نکته اشاره میکنیم که میتواند کمک شایانی به سایت شما بکند:
1. بهینهسازی دادههای متا (Metadata)
درست مثل روشهای صحیح سئو، در اینجا هم باید به صفحات سایتتان دادههای متا (عنوان صفحه و توضیحات متا) اضافه کنید. به این ترتیب الکسا (و طبیعتا گوگل) خواهند فهمید که سایت شما در چه حوزهای فعالیت دارد. و در نتیجه علاوه بر بهبود سئو سایت، رتبه الکسای آن نیز بهبود خواهد یافت.
2. محتوایی تولید کنید که کاربران به دنبال آن هستند
جذب مخاطبان به وبسایتتان از طریق ارائهی محتوای باکیفیت بسیار مفید است. با این کار سئوی سایتتان را بهبود میبخشید، کاربران و ترافیک زیادی را به سایتتان جذب میکنید و میتوانید در کلمات کلیدی مهم و درآمدزا رتبه کسب کنید. همچنین میتوانید کاربران بیشتری با نوار ابزار الکسا به سایتتان جذب کنید که منجر به بهبود رتبه الکسای سایت خواهد شد. جالب است بدانید که 70 درصد از کاربران اینترنت ترجیح میدهند اطلاعات مورد نیازشان درباره محصولات مختلف را از طریق محتوای با کیفیت به دست آورند تا اینکه از روشهای تبلیغاتی سنتی با آنها آشنا شوند.
3. سایتتان را به صورت مرتب به روز رسانی کنید
سایت خود را همواره با محتوای جدید و مفید بهروز نگه دارید. فرقی نمیکند که بلاگر باشید، یا توسعهدهنده و یا صاحب یک کسب و کار. در هر صورت مهم است که میزان تعامل کاربران با سایتتان را با ارائه مرتب محتوای کاربردی افزایش دهید.
4. محتوای خود را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید
تولید محتوای مفید و با کیفیت برای سایت بسیار تاثیرگذار است، اما بهتر است این مطالب را در شبکههای اجتماعی هم منتشر کنید. بهترین رویکرد در این زمینه، به اشتراک گذاشتن چنین مطالبی در آن دسته از شبکههای اجتماعی است که مخاطبان هدفتان بیشتر در آنها عضویت دارند. شبکههای اجتماعی روزانه مجموعا بیش از 3.2 میلیارد کاربر دارند. جمعیت بسیار زیادی که بهتر است از توجه به آنها غافل نشوید.
5. ترافیک سایتتان را افزایش دهید
این کار از بقیه روشها دشوارتر است. افزایش ترافیک ورودی به یک سایت، دستاوردی نیست که یک شبه به دست بیاید. برای این کار باید به صورت مداوم و مستمر محتوای باکیفیت تولید کرد، سلامت و کارکرد صحیح سایت را بررسی و حفظ کرد و بکلینکهای خوب و باارزش برای آن به دست آورد. همچنین بهتر است مطمئن شوید که سرویس دهنده هاستینگ سایتتان قابلیت مدیریت کردن ترافیک بیشتر را داشته باشد.
۶- نصب نوار ابزار الکسا
در صورتی که صاحب یک کسب و کار هستید نوار ابزار الکسا را روی تمامی سیستمهای موجود در شرکتتان نصب کنید. با این روش تعداد بازدیدهای شمرده شده توسط الکسا افزایش خواهد یافت و رتبه الکسای شما افزایش خواهد داشت.
توقف فعالیت سایت الکسا از اردیبهشت ۱۴۰۱
این سایت پس از ۲۵ سال فعالیت، بیانیه ای منتشر کرده که در آن آمده است: ۱ مِی ۲۰۲۲ (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱) بازنشسته و از دسترس کاربران خارج میشود. الکسا در این بیانیه کوتاه دلیل اتخاذ این تصمیم را عنوان نکرده است. آمازون دیگر برای وبسایت الکسا کاربر جدید نمیپذیرد و اعضای دارای اشتراک تا ۱ مِی ۲۰۲۲ به اشتراک های خود دسترسی خواهند داشت و پس از آن دیگر دسترسی نخواهند داشت. خود وبسایت Alexa.com نیز تا تاریخ ذکر شده به کار خود ادامه میدهد و سپس از دسترس خارج میشود.
پرسشهای متداول
پاسخ تعدادی از سوالات متداول درباره رتبه الکسا در این قسمت ارائه شده است. در صورتی که پاسخ سوال خود را پیدا نکردید، سوالتان را برای ما در قسمت نظرات بنویسید.
رتبه سایت من در الکسا نمایش داده نمیشود، مشکل از کجاست؟
احتمالا سایت شما یک سایت تازه تاسیس و یا با بازدید کم است. با نصب نوار ابزار الکسا روی سایتتان میتوانید آمار بازدید سایت خود را برای الکسا جهت نمایش ارسال کنید. لازم به ذکر است ۹۰ روز برای نمایش نتایج باید صبر کنید.
رنک الکسا چقدر واقعی است؟
بطور کلی رنک الکسا سنجه دقیقی نیست و به سادگی قابل دستکاری است. برای بررسی وضعیت پیشرفت سایت بهتر است از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.
نتیجهگیری و جمعبندی
میتوان گفت رتبه الکسا مشخصهای مهم است و اطلاعات مفیدی برای مقایسه وبسایتها فراهم میکند. اما دقت داشته باشید که حساب زیادی روی آن باز نکنید و استراتژیهای بازاریابیتان را حول آن تنظیم نکنید.
به خاطر داشتبه باشید که رتبه الکسای سایت تنها معیاری نسبی از میزان محبوبیت سایت را ارائه میدهد. الکسا اطلاعات خود را از نوار ابزارهای نصب شده در مرورگرهای مختلف جمع آوری میکند در نتیجه آمار الکسا از نظر دقت و صحت اعتبار کمتری در مقایسه با گوگل آنالیتیکس و گوگل سرچ کنسول دارد. میتوانید رتبه الکسا را به عنوان یک مشخصه تکمیلی برای استراتژی سئوی سایتتان در نظر داشته باشید.
علیرغم وجود نقصهایی که به رتبه الکسا وجود دارد داشتن رتبه الکسای بالا به شما کمک میکند بابت تبلیغات داخل سایتتان هزینه بیشتری طلب کنید. همچنین اطلاعات موجود در صفحه الکسای سایت، به شما دید خوبی برای تنظیم استراتژی سئو و تحقیق کلمات کلیدی خواهد داد.
نظر شما درباره رنک الکسا چیست؟ برای بهبود رتبه الکسای سایت خود کاری کردهاید؟ بهبود رتبه الکسا چقدر اهمیت دارد؟ سوالات و نظرات خود را برای ما بنویسید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر